Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Δράσεις στην Αττική - Καύση στη Θεσσαλονίκη‏

Αγαπητοί φίλοι,
θέλουμε να σας ενημερώσουμε για δύο πολύ σοβαρά ζητήματα:

Παναττική δράση για τα σκουπίδια
έχει, ήδη, δημοσιοποιηθεί το ενημερωτικό κείμενο με τα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν
στη χθεσινή (19/4) παναττική ανοιχτή συνέλευση στην Πετρούπολη (την επισυνάπτω), για το
θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επειδή οι τελευταίες εξελίξεις στην Κερατέα μπορεί να
δημιούργησαν την εσφαλμένη εντύπωση ότι “ξεμπερδέψαμε” στην Αττική, αξίζει να επισημάνουμε
ότι κάθε άλλο παρά έτσι είναι τα πράγματα. Ειδικά, όσο συντηρείται το “τέρας” της Φυλής και επεκτείνεται με τις νέες εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται.
Θα ήθελα να επισημάνω το τελευταίο κομμάτι της ενημέρωσης για τη δημιουργία μιας λίστας επικοινωνίας, που θα μας είναι πολύ χρήσιμη στη συνέχεια. Για το λόγο αυτό, σας παρακαλώ να στείλετε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών, που εκτιμάτε ότι ενδιαφέρονται για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις αντίστοιχες κοινές δράσεις, στο prosynat@gmail.com
Καύση στη ΘεσσαλονίκηΜια πολύ σοβαρή εξέλιξη έχουμε στη Θεσσαλονίκη με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της ΟΕΔΔΑ ΝΑ ενότητας νομού Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν, εκτός από τις γνωστές μονάδες μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας (παρατίθενται, εναλλακτικά, δύο λύσεις, με παραγωγή RDF ή SRF, αντίστοιχα) και τη μονάδα βιοαερίου προβλέπεται, για πρώτη φορά και μονάδα καύσης και, μάλιστα, στον ίδιο χώρο.
Για το λόγο αυτό, προβλέπεται ο ΧΥΤΥ να περιλαμβάνει μία λεκάνη για τα μη επικίνδυνα υπολείμματα και μία λεκάνη για την τέφρα, η οποία υποτίθεται ότι θα έχει υποστεί διαδικασία αδρανοποίησης.
Δεν υπεισέρχομαι σε τεχνικές λεπτομέρειες. Η περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστική ενός τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, που φαίνεται ότι αποτελεί τον πιλότο για όλη την Ελλάδα και, φυσικά, για την περίπτωση της Αττικής και, ειδικότερα, της Φυλής.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα ευρύτερων συσπειρώσεων και κοινών δράσεων, σαν αυτές που προδιαγράφει η απόφαση της παναττικής ανοιχτής συνέλευσης (παραπάνω),
ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ.

Τάσος Κεφαλάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου