Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Εκδήλωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία

Εκδήλωση ενάντια στην Τρομοκρατία και την καταστολή οργάνωσε η "Δράση για την Ελευθερία" την Δευτέρα 11 Απρίλη, 8 μμ, Β΄ Αμφιθέατρο Νομικής Α.Π.Θ., κτίριο ΝΟΠΕ

- «Πολιτικοί κρατούμενοι, ειδικά καθεστώτα, κινήματα αλληλεγγύης», Gabriel Saez Totorikaguena, πρώην πολιτικός κρατούμενος της ΕΤΑ
- «Κοινωνικοί αγώνες και πολιτικοί κρατούμενοι», Irma Leites, πρώην πολιτική κρατούμενη των Τουπαμάρος

Απέναντι στην κρατική καταστολή και στη σύγκρουση με το κράτος,
η θέση μας είναι με τους πολιτικούς κρατούμενους.

Irma Leites
Η Irma Leites γεννήθηκε το 1953 στο Σάλτο της Ουρουγουάης. Στα 13 της εντάσσεται στο Επαναστατικό Σπουδαστικό Μέτωπο μέσα από τις γραμμές της Μαχητικής Ταξικής Τάσης (ριζοσπαστική συνδικαλιστική τάση). Στα 15 της χρόνια και ενώ είναι εργάτρια στην κλωστοϋφαντουργία εντάσσεται στο Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης (Τουπαμάρος), MLN.
Συμμετέχει στη Γενική Απεργία του 1973 ενάντια στο στρατιωτικό-πολιτικό πραξικόπημα, κατά τη διάρκεια της οποίας επί 15 ημέρες οι Τουπαμάρος καταλαμβάνουν εργοστάσια, πανεπιστημιακούς χώρους και δημόσια κτήρια και ταυτόχρονα περνάει στην παρανομία. Λίγους μήνες αργότερα, σε ηλικία 20 ετών, συλλαμβάνεται από τις Ειδικές Δυνάμεις της Δικτατορίας (κατασταλτικό σώμα υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών). Βασανίζεται, όπως όλοι οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες και δικάζεται ως μέλος των Τουπαμάρος από στρατοδικείο. Καταδικάζεται και παραμένει για 9 χρόνια κρατούμενη σε στρατιωτικές φυλακές. Μετά τη λήξη της ποινής της εξορίζεται στη Σουηδία για 3,5 χρόνια, όπου συμμετέχει σε οργανώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης. Επιστρέφει στην Ουρουγουάη το 1985, χρονιά κατά την οποία με τη συναίνεση όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων συμφωνείται η διέξοδος από τη δικτατορία, το επονομαζόμενο «δημοκρατικό άνοιγμα», και κάτω από την τεράστια λαϊκή απαίτηση απελευθερώνονται όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και κρατούμενες. Εντάσσεται εκ νέου στο MLN (T), και γίνεται μέλος της Διοίκησης και του Τμήματος Εκπαίδευσης, από όπου όμως αποχωρεί το 1989 λόγω τεράστιων διαφωνιών με τη στρατηγική που ακολουθείται από το MLN εγκαταλείποντας με ταχύτητα το επαναστατικό σχέδιο για να συνταχθεί με στους σωτήρες του καπιταλισμού.
Σήμερα, δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές της Μαχητικής Ταξικής Τάσης για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων βάσης και τον προσανατολισμό του αγώνα των κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στην ατιμωρησία των βασανιστών και των καταπιεστών. Το 1997, μαζί με πάνω από 300 γυναίκες, πρώην πολιτικές κρατούμενες, συμμετέχει στη δημιουργία ομάδων με στόχο την ανασυγκρότηση της μνήμης, το σπάσιμο της σιωπής και της λήθης. Από το 2000, συμμετέχει στην ίδρυση μιας μαχητικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με προσανατολισμό τον αγώνα για τα δικαιώματα των από κάτω, τη συνειδητοποίηση –ιδιαίτερα των νεότερων γενεών– ότι η καταστολή που εφαρμόστηκε επί δικτατορίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα στοχεύοντας πάντα στην ανακοπή και υποχώρηση των αγώνων, και το αίτημα για διάλυση των κατασταλτικών μηχανισμών. Με την πεποίθηση ότι η καταγγελία και η απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης απέναντι στη διαρκή κρατική καταστολή δεν αποτελεί ζήτημα που αφορά μόνο τη δικτατορία αλλά ότι το κράτος και ο στρατός του καιροφυλακτούν και σήμερα να εμποδίσουν τους αγώνες ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλες τις χώρες, λειτουργούν ως στρατοί κατοχής για να επιβάλλουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αυτή η οργάνωση, ονομάζεται Μνήμη και Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο των αγώνων ενάντια στον ιμπεριαλισμό (την παρουσία του Μπους στην Ουρουγουάη), τη δημόσια διαπόμπευση των βασανιστών και καταπιεστών και την άσκηση δημόσιας κριτικής στις δικαστικές αρχές, απόλυτα υποταγμένες στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, είναι υπόδικη -χωρίς ποινή φυλάκισης- για 5 χρόνια.

Gabriel Saez Totorikaguena
Ο Gabriel Saez Totorikaguena συνελήφθη σε ηλικία 40 ετών, το Δεκέμβριο του 2001 στο Auch της Γαλλίας από τη γαλλική αστυνομία, μετά από συμπλοκή. Μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Auch, την επόμενη μέρα τον πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της Toulousse και μετά στην DNAT (Αντιτρομοκρατική Μονάδα στο Παρίσι). Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε στη Γαλλία για 7 περίπου χρόνια. Εκδόθηκε στην Ισπανία όπου φυλακίστηκε για άλλον ένα χρόνο.

Πηγή: alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου