Στο πλευρό του -εκτός από εκατοντάδες επώνυμους πολίτες- βρίσκεται και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που τον περασμένο Σεπτέμβριο καταδίκασε το ελληνικό κράτος για τις συνθήκες μεταχείρισης και νοσηλείας τού Σ. Ξηρού, οι οποίες επιδεινώνουν καθημερινά την υγεία του.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση: «Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη τις ιατρικές εκθέσεις του διευθυντή της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Πεντέλης και των ιατροδικαστών, που συνιστούσαν την ανάγκη νοσηλείας του προσφεύγοντος σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που κρίνεται απαραίτητο από τη φύση της ιατρικής του αγωγής».
Τα αποτελέσματα αυτής της μεταχείρισης καταγράφονται διεξοδικά από το ΕΔΑΔ: «Η όρασή του έχει βλαφθεί σοβαρά, έχει σοβαρά προβλήματα ακοής, πάσχει από άσθμα και από πυραμιδικό σύνδρομο, γεγονός που περιπλέκει τις μετακινήσεις του στη φυλακή. Επιπλέον, ο προσφεύγων έχει χάσει το δεξί του χέρι, κατά την έκρηξη του εκρηκτικού μηχανισμού, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κάλυψη των αναγκών της καθημερινής ζωής».
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι διαπιστώσεις του γιατρού Γ. Γρηγοριάδη ύστερα από εξέταση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Στην έκθεσή του επισημαίνεται η «βαρεία επιδείνωση της κυκλοφορίας των κάτω άκρων που παρουσιάζουν άτονα έλκη, πιθανώς λόγω υποτροπιάζουσας στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (ερυσίπελας), που απειλεί σοβαρά με ακρωτηριασμό, ενώ δεν έχει εξηγηθεί εργαστηριακώς η εμφανής κυκλοφορική ανεπάρκειά τους».
Ο γιατρός προσθέτει πως «τα λοιπά συστήματα, ιδίως τα αισθητήρια όργανα όρασης και ακοής έχουν επίσης επιδεινωθεί, συμβάλλουν στην όλη κακή κατάσταση του κρατουμένου και ενισχύουν την άποψή μου για ανήκεστη βλάβη, όπως αυτή διατυπώθηκε στην αρχική μου έκθεση».
Χρόνια τώρα διάφοροι ειδικοί γιατροί υπογράμμιζαν την αναγκαιότητα της νοσηλείας του σε ειδικευμένο οφθαλμολογικό κέντρο προκειμένου να υποβληθεί σε «συστηματική» ιατρική παρακολούθηση. Το 2005 ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Πεντέλης παρατήρησε ότι μια «συστηματική, συχνή και σφαιρική ιατρική παρακολούθηση» ήταν απαραίτητη για την πρόληψη της δραματικής επιδείνωσης της όρασης του Σ. Ξηρού.
Ενα χρόνο μετά, δύο ιατροδικαστές υπέβαλαν έκθεση στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών, έπειτα από σχετική εισαγγελική διαταγή. Ωστόσο, τότε, το πλημμελειοδικείο Πειραιώς δεν έλαβε υπόψη τη γνωμοδότησή τους ούτε ζήτησε πρόσθετη ιατρική πραγματογνωμοσύνη.
Στην απόφαση του ΕΔΑΔ τονίζεται πως «το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του προσφεύγοντος και την ποιότητα της προσφερόμενης ιατρικής περίθαλψης από το αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού, αρκεί για το Δικαστήριο ώστε να διαπιστώσει την ύπαρξη απάνθρωπης συμπεριφοράς».
Τι γίνεται από 'κεί και πέρα; Τη Δευτέρα το πλημμελειοδικείο καλείται να προσαρμόσει τη νέα απόφασή του με εκείνην του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ηδη το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχει δεχτεί να νοσηλεύσει τον Σ. Ξηρό.
Πηγή: enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου